top of page

Mediteren, waarom zou je?

Voordat je begint met mediteren stel je jezelf ongetwijfeld de vraag wat je ermee kunt bereiken. Het antwoord op die vraag kan wat verwarrend zijn. Want hoe meer je naar resultaten streeft, hoe verder je verwijdert raakt van de vrede die je nou net zoekt. Dat heeft te maken met drie krachten die veel invloed hebben op ons denken en doen: afwijzen, streven en onwetendheid. In het boeddhisme worden deze de drie vergiften genoemd.


Mediteren is een oefening in het niet-presteren. In het zijn met wat er is. Dat kan even lastig zijn om je aan over te geven. Want als mens willen we, als het even kan, een concreet beeld hebben bij het doel van een activiteit. Maar zo concreet is het niet met mediteren. Al was het maar omdat we allemaal uniek zijn en ook in verschillende situaties leven.


Door regelmatig te mediteren zullen zich geleidelijk veranderingen aandienen die jou een seintje geven dat je op de juiste weg bent. Meer dan als een prestatie, ervaar ik het zelf als een oogst die het gevolg is van oefenen met toewijding. Toch is er wel iets te zeggen over het soort veranderingen dat meditatie kan brengen. Het boeddhisme staat bol van de lijstjes en een van die lijstjes somt de '7 factoren van ontwaken' op. Wanneer je mediteert kun je in meer of mindere mate gaan ervaren dat deze zich ontwikkelen. Soms de een wat minder en de ander wat meer. En niet in een vaste volgorde.


Aandacht

Inzicht Energie Vreugde Rust

Concentratie

Gelijkmoedigheid

In dit artikel worden de '7 factoren' nader uitgelegd door Tom Hannes (o.a. auteur van het verhelderende boek 'Zen of het konijn in ons brein'). En dit is lang niet alles wat je met regelmatig mediteren ontwikkelt. Er gaat nog een wereld van wijsheid en leringen achter deze blog schuil. Een wereld waarin ik telkens nieuwe inzichten opdoe. Maar om te starten is dit hopelijk een motiverend vooruitzicht. En het mooie is: de factoren versterken elkaar onophoudelijk. Al is de wijze waarop van persoon tot persoon anders!


Wil je starten met mediteren maar weet je nog niet hoe? Lees dan ook eens mijn blog '5 gouden tips voor een beginnende meditatieroutine'. En natuurlijk mag je altijd contact met me opnemen om samen uit te zoeken of ik je ergens bij kan helpen.

bottom of page