top of page

5 gouden tips voor een beginnende meditatieroutine

Met een beetje hulp lukt het vast!

Mediteren is net als de meeste nieuwe dingen die je gaat doen iets waar je geduld en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Zeker in het begin is het juist je creatieve mind die elke keer opnieuw met redenen op de proppen komt om er niet aan te beginnen. En als je al begonnen bent, is de kleinste onderbreking van je routine soms genoeg om je goede voornemen af te zwakken. Dit alles is heel menselijk en verklaarbaar. Zelf vergelijk ik het weleens met hardlopen na een lange tijd van niets doen. Als je eenmaal hebt besloten te starten, de beste gympen hebt aangeschaft en een hardloop app hebt geïnstalleerd, heb je behoorlijk wat omstandigheden gecreëerd om te beginnen. Maar dan ga je de eerste keer en merk je dat het best pittig is. Je slaat een dagje over. En de dag daarna vraag je je af of je niet beter op een ander moment van de dag kunt gaan lopen. Of misschien bedenk je wel dat je beter eerst wat kunt afvallen om je spieren en gewrichten te ontlasten. Dit zijn zomaar wat dingen die mij ooit zijn overkomen. Herkenbaar?


In mijn blog 'Waarom (opnieuw) beginnen met mediteren soms moeilijk is' ga ik uitgebreid in op opstartproblemen die je bij mediteren kunt tegenkomen. Maar er zijn ook enkele gouden tips die ik graag had willen hebben voordat ik ging mediteren....

  1. Mediteer dagelijks Het belangrijkste wat fout kan gaan aan mediteren is dat je niet mediteert. Dus... Al kun je nog zoveel redenen bedenken om het vandaag niet te doen, bedenk dan dat elk mediteermoment zijn waarde heeft. Elke dag mediteren is echt krachtig als je een meditatieroutine wilt opbouwen en de voordelen ervan wilt ervaren. Net als elke dag tandenpoetsen krachtig is tegen gaatjes. Dat klinkt streng, maar dat is het niet. Het is een oefening die om herhaling vraagt. Jezelf motiveren is daarbij de uitdaging. Wees daarom vriendelijk in de vorm die je kiest en de tijd die je eraan besteedt. Zeker in het begin. Je hoeft niet te beginnen met lange sessies stilzitten op een kussentje. Kies een opbouw die bij je past en wissel af om het voor jou interessant te houden. Als je dat doet, heb je eerder 21 dagen aaneen gemediteerd dan wanneer je je vasthoudt aan (zelf opgelegde) regels. Ook een 3-minuten-meditatie of een kort moment van opmerkzaamheid zijn mediteermomenten. In latere blogs zal ik wat oefeningen met je delen.

  2. Zorg voor een vast tijdstip op de dag en blijf daar trouw aan Lichaam en geest zijn fan van voorspelbaarheid. Onbekende dingen kosten daarom wat extra moeite. Wat ik heb ervaren is dat je dit gegeven ook in je voordeel kunt gebruiken. Door voorspelbaarheid in te bouwen, kun je de natuurlijke drempel verlagen. Zo werkt dat ook met een vast tijdstip voor jouw meditaties. Hoewel je de eerste dagen alsnog weerstand kunt ervaren, wordt het tijdstip na een paar dagen juist een hulp. Het herinnert je aan je afspraak met jezelf en je kunt er eventueel letterlijk een afspraak voor in je agenda zetten. Doe dat voor minimaal 21 dagen en ontdek wat het voor je doet.

  3. Regel een vast plekje dat alleen bedoeld is om te mediteren Bij het mediteren maken we kennis met allerlei vaste gewoontes in onszelf. Gewoontes die ontstaan zijn door ze heel vaak te herhalen en/of die worden uitgelokt door specifieke omstandigheden. Je patronen leren kennen en er vrij van komen is een van de dingen waar we in de meditatie aan werken. Omgekeerd is onze neiging om te hechten aan bekende dingen ook een ingang om te leren mediteren. Daarom is mijn derde tip om een situatie te creëren die jou uitnodigt om te mediteren. Zet alles zodanig neer dat je er makkelijk gaat zitten. Zorg voor een plek die je inspireert en helpt. En, als je deze luxe hebt, zorg dan dat je die situatie alleen gebruikt om te mediteren. Een poef naast je bed, een kruk of stoel in de hoek van een kamer. Het middel is minder belangrijk dan het idee. Door een unieke situatie te creëren voor je meditatiemomenten val je minder snel in de valkuil dat je daar iets anders gaat doen. Denk maar aan wanneer je je hardloopschoenen aantrekt. Je bent dan een stap dichter bij doen. In elk geval dichterbij dan wanneer je je pantoffels aantrekt.

  4. Zorg voor jezelf Hoewel mediteren voor een belangrijk deel gaat over het leren omgaan met ongemakken is dit niet zo behulpzaam als je net begint met mediteren. Juist in het begin is zelfzorg heel belangrijk. Jij bent je belangrijkste instrument bij elke meditatie. Zorg daarom dat je het goed hebt als je mediteert. Dat het rustig is en warm, dat je fijne zachte kleding aan hebt die nergens knelt en dat je je lichaam ondersteunt op plekken die stijf of pijnlijk zijn of die dat kunnen worden van een tijdlang dezelfde houding aannemen. Houd wat te drinken in de buurt en zorg dat je niet gehinderd wordt door een volle maag of juist een te lege maag. En waardeer jezelf voor elke keer dat je oefent. Je zult gaan merken dat als mediteren meer een tweede natuur wordt, je steeds minder specifieke omstandigheden 'nodig hebt' om te mediteren.

  5. Zoek mensen en inspiratie op Samen mediteren kan ondersteunend zijn om geïnspireerd te worden en te blijven. daarnaast geeft het je de nodige houvast om je eigen routine trouw te blijven. Er zijn ook talloze online meditaties te vinden die helpen, bijvoorbeeld op het platform 30NOW. Zelf mediteer ik graag met de app Insight Timer. Natuurlijk kun je ook live met iemand of met een groep mediteren. Mijn ervaring is dat gezamenlijkheid een boost is voor je motivatie.

Ik hoop dat deze tips je motiveren om te beginnen met mediteren of om de draad weer op te pakken. En wil je graag samen met mij oefenen? Bekijk dan het programma op deze site of neem contact op.




bottom of page